Имињата на Исус

Имињата на Исус Но, тој беше повеќе од човек. Размислете за импликациите на титулите што Пол ги користи за Него. Тој често го користи „Христос“; според сите намери, за него е соодветно име (исто како што е и за нас). Веројатно тоа е затоа што неговите писма се напишани до неевреите за

Имињата на Исус Прочитај повеќе "

Машкоста на нашиот господар

Машкоста на нашиот господар Не е дека Павле не внимава на вистинското човештво на Господ. Тој зборува за Него како „роден од жена“ (Гал. 4: 4, rv) и повторно како „роден од семето Давидово според телото“ (Рим. 1: 3, рв). Во други прилики тој се осврнува на „месото“ на Исус,

Машкоста на нашиот господар Прочитај повеќе "

ГОСПОД НА СЛАВАТА

ГОСПОД НА СЛАВАТА Во првиот век, во писмото било обичај да се започне со некој побожен израз. 'Гај до Амплиас, поздрав. Нека боговите ве зачуваат 'е вообичаен вид на работа. Ова беше исто толку дел од писмото од првиот век, како и нашето „Почитуван така и така“ на почетокот, и

ГОСПОД НА СЛАВАТА Прочитај повеќе "

азој

azoy int. Јидиш (ах-ЗОИ) Дефинитивна декларација што значи „така“, „како така“ или „така е“. Кога азој се користи како прашање, тоа пренесува сомнеж, како што е „Навистина?“ или „Дали е така?“ инт. интерјекција Ајзенберг, Ј., Сколниќ, Е., & Еврејско друштво за публикации. (2001). Речникот на ЈПС со еврејски зборови. Над 1000 записи за

азој Прочитај повеќе "

авода

avodah n. Хебрејски (ах-во-ДАХ) Буквално, „Божествена служба“. Во Пирке Авот е напишано дека светот стои на три столба: Тора; гемилут хасадим, дела на убезност кон нашиот ближен; и авод, служба и обожување на Бога. 2. Avodah Единствен дел од услугата Мусаф на Јом Кипур, молитвите на Аводода ги опишуваат

авода Прочитај повеќе "

Авину Малкеину

Avinu Malkeinu n. Хебрејски (ah-VEE-noo mal-KAY-noo) Буквално, „нашиот татко, нашиот крал“. Висока света молитва во која Бог е замолен да „биде милостив кон нас и да ни одговори, иако не сме го направиле сето добро што би можеле да го имаме“. Зборовите Авину Малкеину се повторуваат на почетокот на секоја линија од

Авину Малкеину Прочитај повеќе "

авејлут

aveilut n. Хебрејски (ah-vay-LOOT) Година на жалост, која еврејскиот закон ја налага само за смрт на родител; се смета за продолжение на митвата за „чест на мајка ти и татко ти“. Традиционално, децата на починатите секојдневно присуствуваат на службите за да го рецитираат Кадиш. За тоа време, жалостите не треба да ги посетуваат

авејлут Прочитај повеќе "

Av

Av n. Хебрејски (АВ) Петтиот месец во еврејскиот календар, тој обично одговара на јули или август. именка Ајзенберг, Ј., Сколниќ, Е., & Еврејско друштво за публикации. (2001). Речникот на ЈПС со еврејски зборови. Над 1000 записи за еврејските празници и настани од животниот циклус, културата, историјата, Библијата и другите свети текстови и обожавањето. Секој запис

Av Прочитај повеќе "

авфруф

aufruf n. Јидиш (AUF-руф) Буквално, „повикување“. Јавно признание и благослов на бракот од собранието. Во многу собранија, и невестата и младоженецот се повикуваат на бимах или да читаат од Тората или да ги кажуваат благословите пред и по читањето. Во православните собранија се повикува само младоженецот

авфруф Прочитај повеќе "

ацилут

atzilut n. Хебрејски (ah-tse-LOOT) Светот на божествените еманации. Според кабалистичката теорија, ацилут е првиот и највисокиот од четирите света на постоење, кои произлегуваат од бесконечната светлина на Ајн Соф и кулминираат во физичкиот универзум. На ова ниво, светлината на Ајн Соф зрачи и сè уште е обединета со нејзините

ацилут Прочитај повеќе "